– Det er sannsynlig at nordmenns reisevaner vil normaliseres, men full normalisering tilbake til 2019-nivå vil ta tid. Trolig flere år, mener førsteamanuensis i reiseliv ved Høyskolen Kristiania, Elin Bolann.

Hun forteller at korona fortsatt styrer folks valg av reisemål, blant annet på grunn av innreiserestriksjoner, restriksjoner på selve destinasjonen, krav til dokumentasjon og karantenefrykt.

– Internasjonal forskning viser til at korte reiser nær hjemmet vil ta seg opp igjen først, og internasjonale reiser sist, etter pandemien, opplyser hun. Atferden vår på reiser er kan imidlertid være endret for godt.

– Sosial distansering og frivillig «trengsel-unnastyring» er en trend som forventes. Det tilsier at turistene også får mer bevisst atferd når det gjelder hygiene, sier Bolann.

HOLDER SEG HJEMME

En undersøkelse fra Frende Forsikring viser at de fleste nordmenn vil feriere hjemlandet til sommeren. 6 av 10 sier de blir i Norge også i år. En undersøkelse fra Finn reise, gjennomført i andre halvdel av mars, viser samme tendens: Bare 30 prosent sier de skal reise utenlands i sommer. Av disse hadde halvparten allerede bestilt ferien. 33 prosent sier de ikke skal utenlands, mens 37 ikke hadde bestemt seg. Kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge, påpeker at vi ikke har nådd normalen.

– Antall bestillinger nærmer seg volumet før pandemien, men det er enda ikke like mange som før pandemien, sier han.

Ifølge Finns undersøkelse var 13 prosent usikre på om de skal reise utenlands i sommer på grunn av koronapandemien, mens 14 prosent var usikre på grunn av krigen i Ukraina. Berge påpeker at mange venter lenger med å bestille.

– Trenden under pandemien har vært at man bestiller nærmere avreise. Nå straffer det seg, fordi mange som bestiller nå, må bestille mer for sommerferien enn de som allerede har bestilt, sier han og legger til at reisevalgene er tradisjonelle.

– Nordmenn bestiller stort sett de samme destinasjonene som de alltid har gjort. På Finn reise er det Spania, Hellas og Tyrkia som er mest booket til sommeren, opplyser han.

65JBBd3eDYs.jpg Q_PMgiWxop4.jpg mann med globus.jpg kvi.jpg
VARIG: Førsteamanuensis i reiseliv ved Høyskolen Kristiania, Elin Bolann (t.v), tror det kan ta flere år før nordmenns reisevaner normaliseres. Foto: Privat

AVVENTER: Kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren (2. t.v), sier at mange har vent seg til å bestille i siste liten. Foto: TUI

FÆRRE SKAL UTENLANDS: Kommersiell direktør i Finn reise, Terje Berge (2. f.h), påpeker at vi fortsatt ikke er tilbake til reisenormalen fra før pandemien. Foto: Caroline Roka / Finn

PÅSKESALG: For Apollo ble uka etter påske den beste salgsuka siden før pandemien, ifølge kommunikasjonssjef i Apollo, Beatriz Rivera (t.h). Foto: Apollo

OPPLEVELSESTURISME I NORGE

Bolann ved Høyskolen Kristiania påpeker at faktorer som økte flypriser, krigen i Ukraina og internasjonale koronarestriksjoner forventes å styre valg av reisemål.

– Middelhavsland som Hellas, Kreta, Rhodos, Mallorca og Spania, og kanskje et nærliggende land som Danmark, vil trolig bli de mest valgte for nordmenns utenlandsferie i år, sier hun. Hun tror vi også i 2022 vil se flere nordmenn feriere Norge, kanskje omtrent på samme nivå som i fjor. Mange har fått øynene opp for hvilket fantastisk ferieland Norge er. Det er dessuten en stor global trend å reise på såkalte opplevelsesreiser, adventure tourism, der man deltar på mer eller mindre risikofylte aktiviteter i vakre naturomgivelser. Her er Norge et foregangsland på verdensbasis med sine mange og gode tilbud. Nordmenn har definitivt hengt seg på denne populære trenden, påpeker hun.

I 2021 var 92 prosent av ferie- og fritidsreisene våre i eget land, ifølge tall fra Innovasjon Norge. Før pandemien lå andelen norgesreiser på mellom 60 og 70 prosent.

7dfAMXRd8XE
AKTIVITET: Aktiv ferie er en trend. Her er en gjeng på sykkeltur på et av nordmenns favorittreisemål, Mallorca. Foto: Shutterstock

BESTILLINGSBOOM ETTER PÅSKE

Vanligvis er januar høysesong for sommerferiebestillinger. I år kom toppen etter påske.

– Uka etter påske ble den beste salgsuka vi har hatt siden godt før pandemien, sier kommunikasjonssjef i Apollo, Beatriz Rivera.

– De mest ettertraktede hotellene på de mest populære stedene begynner allerede å fylles opp i fellesferien. Prisene er som alltid lavere og valgmulighetene flere for dem som kan reise utenom skoleferien. Apollos reisetilbud er nedjustert litt i vår, men er i fellesferien omtrent på samme nivå som før pandemien, ifølge Rivera.

– I år ser vi at særlig Hellas, Kroatia, Kypros, Spania og Albania er populære reisemål – i den rekkefølgen, sier hun. Albania var på vei opp før pandemien kom, og hadde sitt toppår i 2019.

– Det er morsomt å se at Albania nå er tilbake, sier Rivera.

GyLhnBLTlms
KRETA: Når nordmenn nå gradvis trekker mot utlandet igjen, er det de klassiske turiststedene ved Middelhavet som er vinnerne, som her på Kreta.

Ellers er trenden at folk blir lenger og vil oppleve mer.

– Det er flere enn tidligere som har bestilt opphold i to uker, særlig i fellesferien. En av de tydeligste trendene vi merker, er at folk vil se og oppleve mye i ferien: Øyhopping har for eksempel blitt veldig populært, og mange vil ha en aktiv ferie med trening og gåturer. Samtidig er folk opptatt av tryggheten en pakkereise gir. Halvparten av dem som har bestilt en reise hos oss i år, har ikke gjort det tidligere, og sier årsaken er pakkereiseloven, forteller hun.

Nytt på Apollos program i år er øya Limnos i Hellas.

– Ingen andre skandinaviske reisebyråer har hittil tilbudt reiser dit, så der er det mindre masseturisme. Nyheten skulle vært lansert i fjor, men ble utsatt på grunn av pandemien, forteller Rivera.

lFv9IndUXws
NYHET: Øya Limnos i Hellas er nykommer på Apollos reisemeny i år. Foto: Getty Images

MANGE BESTILLER SENT

Hos TUI gikk salget av sommerreiser opp 60 prosent i uka etter påske sammenlignet med uka før.

– Salget går absolutt i riktig retning, selv om det fremdeles ikke er på samme nivå som i 2019, sier kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren.

– Særlig skoleferien er populær, barnefamiliene er tilbake, legger hun til. Blant nordmenn er Mallorca, Kreta, Rhodos, Kypros og Tyrkia de fem mest etterspurte reisemålene hos TUI – i den rekkefølgen.

– Vi har det bredeste tilbudet vi har hatt på to år. Det er fint å se at reisemål vi ikke har tilbudt i det hele tatt under pandemien, slik som Tyrkia og Italia, har begynt å ta seg opp, sier hun.

En pandemieffekt er at mange fremdeles bestiller sent.

– Vi har fremdeles mye ledig, men mange har vent seg til å bestille i siste liten. Det kan gjøre at reiser blir utsolgt tettere opp mot sommeren, sier hun.

Hun forteller at prisnivået er omtrent det samme som før pandemien, men at flere kjøper dyrere ferier enn før – etter lengre tid uten utenlandsreiser unner flere seg litt ekstra luksus.

Det samme antyder undersøkelsen fra Finn reise: 34 prosent sier at de skal bruke mer penger på årets sommerferie sammenlignet med i fjor, mens bare 11 prosent sier de skal bruke mindre.

Utenlandsreiser økte over tusen prosent

Antall passasjerer ved norske flyplasser gikk opp med 250 prosent i mars 2022 sammenlignet med mars 2021, ifølge tall fra SSB. Særlig var økningen stor for utenlandsflyginger: Antall passasjerer på flygninger til og fra utlandet var 1241 prosent høyere enn samme måned året før.

Samlet sett var det 2,5 millioner flere passasjer om bord ved avgang og ankomst på norske lufthavner i mars 2022, sammenlignet med mars 2021. Selv om passasjertallene øker voldsomt, er de ikke tilbake på samme nivå som før pandemien. Antall passasjerer i mars 2022 var 26 prosent lavere enn i mars 2019.

Her bor de mest reiselystne

En undersøkelse nylig utført av Norstat for Frende Forsikring viser at det er oslofolk som i størst grad planlegger utenlandsferie i sommer. Folk i Møre og Romsdal er mest hjemmekjære. Så mange skal til utlandet i sommer, rangert etter fylke:

■ Oslo – 58 prosent
■ Innlandet – 41 prosent
■ Viken – 40 prosent
■ Trøndelag – 39 prosent
■ Troms og Finnmark – 38 prosent
■ Vestland – 38 prosent
■ Vestfold og Telemark – 38 prosent
■ Rogaland – 29 prosent
■ Agder – 27 prosent
■ Nordland – 25 prosent
■ Møre og Romsdal – 22 prosent

Mest populære pakkereiser

Dette er de mest populære reisemålene for pakkereiser på Finn reise (søk gjort i mars for perioden juni/juli 2022)

■ Kreta
■ Mallorca
■ Antalya
■ Rhodos
■ Costa Brava og Barcelona
■ Gran Canaria
■ Makarskas Riviera
■ Costa del Sol og Andalucia
■ Split – Dalmatia
■ Costa Blanca og Valencia

(Kilde: Frendeundersøkelsen)