Det som ikke er en spådom er at Vestlandet, Loen, Stryn, Hardanger og Kinsarvik har veldig bra forhåndbooking. Sistnevnte ligger dobbelt så bra an i forhold til i fjor og juli begynner å bli smekkfullt. Sørlandet er også på det nærmeste fullbooket i juli.

− Det som er bra med dette er at de campinggjestene som ønsker tryggheten med forhåndsbooking og garantert plass, vil begynne å bestille seg plass på de mindre campingene rundt de store i dette området. Det drypper på de de små og de får mer besøk, sier bransjesjefen som har akkurat har vært på en fire dagers turne og besøkt hele 21 campingplasser. 

FORTSATT USIKRE TIDER

Det er mye som tyder på at koronapandemien er på hell, i alle fall i Europa, og det er lov å håpe at vi begynner å nærme oss normale tilstander igjen. Men våre naboer i øst har startet en krig i Ukraina som har fått store globale ringvirkninger, vil man merke det på landets campingplasser?

− Jeg tror at mange nordmenn har lyst på en utenlandstur i sommer, men på grunn av krigen i Ukraina er det mange barnefamilier som kanskje vil tenke seg om to ganger. Vi ser også et annet tegn på at krigen vil merkes. Det er en gruppe tyske bobilturister som er budsjettferierende. Det vil si lavkostreisende som ikke vil komme på grunn av høye kostnader økt, renter, høye priser på drivstoff, mat osv. Dette er en gruppe vi tror vil utebli eller bli redusert sammenlignet med normalår, sier Buseth og titter enda dypere i spåkula.

KOMBIFERIE SYDEN OG CAMPING?

Der ser han at det er mange som har gått til anskaffelse av bobil, campingvogn og svære telt de siste par årene.

− De investeringene må de jo få brukt. Jeg er sikker på at flere vil bruke disse i alle fall i skuldersesongen, før og etter fellesferien, og kanskje også noen vil ha valuta for investeringene i fellesferien. Det er jo ikke billig å ta seg en sydenferie nå med økte drivstoffpriser og mindre konkurranse i lufta. Det kan fort koste 60-70 000 å dra en uke på tur for en liten familie. Så kanskje noen kombinerer med en ukestur til Syden også en runde på camping i Norge. Det håper vi!

Syden.jpg Norge.jpg
KORR SKA VI REIS HÆN: Syden eller Norge? Mange føler kanskje et sug for en Sydenferie etter to koronastengte somre? Eller blir det Norgesferie i år igjen? Syden her representert av Sarandë i Albania som er en ny destinasjon for mange, mens Norge er representert med den fantastiske utsikten over Viksdalen fra Vikafjellet i Vestland. (Foto: Tore Kristensen) 

UTLENDINGENE KOMMER

Et tydelig bilde i spåkula er at turistene fra utlandet er på full fart inn i Norge igjen.

− I Bergensområdet er det fullbookede hoteller. På campingen Solneset gård (Farm Stay) i Arna like utenfor Bergen, forteller de at de aldri tidligere har opplevd at nordmenn har bestilt rom hos dem. De har tradisjonelt bare hatt utenlandske gjester, men i år har altså flere nordmenn forhåndsbestilt plass. I Fredrikstad er det nesten ikke et rom å oppdrive på byens hoteller til sommeren.

− Bookingen ser også bra ut for campingen i dette området. Det er gode muligheter til å få fylt opp campinghytter når det er en så stor etterspørsel etter hotellrom. Når det er så stort trøkk så tidig på sesongen vil det neppe være en bryter som blir slått av med det første. Det vil fortsette å komme både norske og utenlandske turister, spår Buseth.

NORD-NORGE FORTSATT LITT USIKKERT

Bransjesjefen tror at vi vil klare å matche 2019-sesongen som var god for det fleste.

− Hvis jeg tar feil og det blir bedre, så er det en bonus for alle. Under koronapandemien var Nord-Norge den store taperen fordi man er veldig avhengig av utenlandske gjester der.

− Vi nordmenn som bor sørpå, har ikke tid til å reise til Alta eller lenger nord. Nordmennene kommer seg til Lofoten, men ikke lenger. Vi håper at folk ønsker å reise litt lenger nord i sommer, men om de gjør det vet vi jo ikke. Bransjesjefen ser en parallell mellom det at nordmenn har samlet opp et behov for å komme seg til Syden og at utlendingene har et ditto behov for å reise til Norge.

− De har jo i tre år samlet seg opp et behov for å komme og oppleve den fantastiske norske naturen, sånn sett bør det bli bra. Men igjen så er det en tanke om en viss usikkerhet. Er Finnmark for nærme Russland? Tenker kanskje noen turister på det.? Jeg tør nesten ikke å spekulere i det. Buseth vet ikke sikkert om folk trenger en buffersone mot Russland, men trekker frem at Norge generelt oppfattes som et trygt land.

− Vi er et trygt land både når det gjelde terror og kriminalitet, men det blir litt spennende å se om dette aspektet får en effekt. Uansett svar på det spørsmålet ser vi lyst på sesongen.

Jarle B
REIS MOT NORD: Vi håper at folk ønsker å reise litt lenger nord i sommer, men om de gjør det vet vi jo ikke, sier Jarle Buseth. (Foto: Selfie)

FULL GASS

Man trenger ikke se i spåkula for å slå fast at det har vært en stor investeringsvilje i campingnæringen de siste årene.

− Mange har bygget bedre sanitæranlegg og flotte lekeplasser. Næringen har vært utrolig flinke til å bruke den usikre tiden til å gjennomføre planer og tanker de har gått med veldig lenge. De har gitt full gass, sier Buseth.

Han mener det er bra at mange i bransjen tør å satse, er fremoverlente og tenker på at den nye generasjonen campinggjester er på full marsj inn.

− Men så er det kanskje ikke alle som kjenner seg igjen i et jeg sier nå. Det er jo litt områdebasert. Vi ser at den nye campinggjesten er en helt annen type enn tidligere. Mange ønsker å bestille digitalt. Gjestene blir yngre og yngre. De ønsker å ha bra sanitærforhold, men kan godt tenke seg å bo i hengekøye eller telt. De er en generasjon som har opplevd at foreldrene har dratt de med til Syden hver eneste sommer, men nå er de klare for å oppleve noe annet.

NY TYPE GJESTER

Buseth ser også en annen spennende trend i spåkula. I Norge har vi mange innvandrere, nye etniske grupper som har bodd over tid i Norge. Mange av dem kom på slutten av sekstitallet, og nå er andre- og tredje generasjon klar til å reise med sine barn og utforske Norge.

− De vil vise fram landet for egne barn og oppleve det selv. Fordelen med dem og den nye generasjonen med yngre gjester er at betalingsviljen er større i disse gruppene.

Spåmann Buseth trekker også en annen gruppe opp av hatten. Østeuropeere som jobber i Norge, men har familie hjemme i Polen eller Litauen.

− Det er som regel mennene som tar seg jobb her i Norge. Mange av dem liker å fiske. Når sommeren kommer, inviterer de hele familien på Norgesferie. Da får far fiske og samtidig kose seg sammen med familien sin.

Campingsjefen krysser fingrene for at ting normaliserer seg snart.

− Jeg tenker også at camping har kommet for å bli. Alt som er kjøpt av vogner og bobiler under koronatiden har skapt nye campinggjester. Om de nå angrer spontankjøp av koronabobil og selger den, vil jo de nye som kjøper bobilen også utforske landet vårt. Det er vinn-vinn det, sier Jarle Buseth i NHO Reiseliv.