I 2014 tok Erik Moen som eier Hamre Familiecamping og Lloyd Tryland som da var daglig leder i Kristiansand Feriesenter, kontakt med Blå Kors ferier og sa at de ønsket å bidra med gratis overnatting til barnefamilier som var i en vanskelig situasjon. (Les eget intervju med Tryland HER)

− Det var Mia Jacobsen i Blå Kors ferier som hadde med feriene å gjøre da dette eventyret startet i 2014. Erik og Lloyd kom med ideen og tok det opp med Camping Sørlandet. Alle ble med og ønsket å bidra, forteller Wenche Tønnesen, markedskoordinator i Blå Kors.

− Allerede samme år var vi i gang med de første gjestene, forteller Carina Klungland

HJELPE FOLK SOM SLITER

Når bransjebladet Camping møter Wenche og Carina under campingkonferansen på Kielferga er det som å treffe en bølge av entusiasme. De er så inderlig glade for å kunne hjelpe andre mennesker at det er vanskelig å ikke la seg rive med.

− Vi har jo en bestemt målgruppe, og det er barnefamilier som enten har lavinntekt, rusrelaterte eller psykiske utfordringer tett på livet. Det er et bredt mangfold innenfor våre målgrupper, sier de.

Det er i dag 25 campingplasser og feriesentre som er med som samarbeidspartnere i Hjerterom-prosjektet. De bidrar med flere tusen gratis overnattingsdøgn hvert år.

− Hjerterom er overnattinger vi får av bedrifter. Men vi har også egne ferier der vi Blå Kors organiserer og deltar med folk på egne ferieopplegg til de som trenger det, sier Wenche.

VIL HA MED FLERE

I 2021 var det 64 familier som fikk et tilbud gjennom Hjerterom. Til sammen var det 251 deltagere, voksne og barn.

− De fikk oppleve en ferie sammen som familie, men det var 486 personer som vi dessverre måtte si nei til. Det kjenner vi litt i hjertet, at vi ikke har plass for dem. Vi drømmer om å ha stadig flere campingplasser med, sier de to og legger til: Ta gjerne kontakt med oss i Blå Kors ferier om dere ønsker å bidra!

− Vi ønsker å bidra til at familier får gode ferieminner å ta med seg i hverdagen videre. At familien sammen kan skape gode opplevelser og styrke relasjonene. Disse feriene gir glede, håp, og mestring, sier Wenche før Carina legger til:

− Det er et viktig poeng at dette skal skje i skolens ferier. Det er da barna har fri og kan ha noe å fortelle til sine klassekamerater når de møtes igjen etter ferien. Det er så ufattelig fint at disse bedriftene gir gratis overnatting i sin egen høysesong.

 

«Disse feriene gir glede, håp, tro og mestring.»

 

− Det viktigste for oss er å gi glede. Vi hadde en T-skjorte vi brukte en ferie der det sto Gi Glede, og det var en av gjestene som så på den og sa at ja, det er det dere gjør, gir glede. Vi skal gi glede mestring og mening. De heldige som får et ferietilbud, er der som helt vanlige ordinære gjester. Det gjør noe med stoltheten å kunne være på ferie som alle andre, sier Wenche.

UTROLIG RAUST

Tospannet fra Blå Kors ferier understreker at vi i bransjebladet Camping må få frem at det er et stort bidrag bransjen gir.

− Det er en varm og god raushet fra disse bedriftene, sier de. Carina forteller at det er også noen av campingplasseierne som på eget initiativ kontakter nærbutikken, og andre leverandører og ber dem om å bidra når disse familiene er gjester. Det er hjerterom i praksis!

− Campingbedriftene ønsker å være med å bidra, de ser dette samfunnsansvaret overfor disse som er sårbare og trenger en hjelpende hånd. Det at de bidrar år etter år etter år imponerer oss, sier Blå Kors-duoen.

− Vi tror mange ser hva det betyr for våre gjester, og når de takker for seg, ser de gleden i barnas øyne. Vi tror dette gjør noe med de som driver campingplassene også. Det er så fint samarbeid, og tenkt at det nå har vart i åtte år og flere kommer med!

HELE LANDET KAN DELTA

Da denne unike ferieordningen ble en realitet i 2014, var det forskjellige samarbeidspartnere av Blå Kors ferier som spredte budskapet om tilbudet videre. Barnevernet, NAV, frivillighetssentraler og helsesøstre m.m. Blå Kors ferier har hovedkontor i Kristiansand, men er en nasjonal satsing.

− Folk fra hele Norge kan delta på våre ferier. Vi sender ut informasjon til over tusen offentlige instanser som blant annet Kriminalomsorgen, institusjoner som driver med ettervern m.m. Grunnen til at vi gjør dette, er for å være sikre at vi treffer godt i vår målgruppe. De vet ikke nødvendigvis om dette tilbudet, forteller Wenche.

− Vi har ei nettside, der finner de som ønsker seg en ferie et søknadskjema som de må fylle de ut og sende oss. I fjor var det godt over 200 familier som søkte. Når fristen har gått ut ser vi hvor de kan reise, når de kan reise og hvor det passer best for familien å komme seg dit på egen hånd. Som nevnt har vi mange flere søkere enn vi har tilbud til, men det er veldig fint for de barna og foreldrene som får delta, sier Carina. 

FOREBYGGENDE TILTAK

Blå Kors er en internasjonal organisasjon med et kristent verdigrunnlag, og i Kristiansand startet arbeidet i 1909 for gatas gutter som hadde det vanskelig og tøft. I dag er hovedområdene oppfølging etter rusbehandling og kriminalitet, samt forebyggende tiltak for voksne, ungdom og barn.

− Vi gir mulighet for mestring og mening til både pårørende og dem som selv strever med rus og avhengighet, forklarer Wenche.

− Vi jobber med forbyggende tiltak. Det er bedre å forebygge enn å behandle når det først har gått galt. Det er viktig å komme inn tidlig og hjelpe for å hindre at folk havner utpå. Vårt ferieopplegg er et fint eksempel på det, sier Carina

20220316_165401
TRENGER FLERE: under NHO Reiselivs campingkonferanse tidligere i vår holdt Blåkorsduoen Carina Klungeland og Wenche Tønnesen appell og ønsket flere campingplasseiere til å melde seg som bidragsytere til Blå Kors ferier. I dag er det 25 campingplasser som er med fra Sørlandet til Saltstraumen, men det er mange trengende lenger nord og mange campingplasser lenger sør som gjerne kan bidra.

HJERTEVARMEN ER STOR

Blå Kors ferier har statlig støtte gjennom Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). NAV og barnevernet har mulighet til å gi støtte til de heldige som får tilbud om en Hjerteromferie. Da dekker de blant annet reisekostnader for de som må reise med fly eller tog for å komme frem til destinasjonen. De to mener at hjertevarmen i campingbransjen er stor.

− Til og med de to siste årene med korona har bransjen bidratt like godt. Vi er utrolig takknemlige for det. De er utrolig flinke og viser ekte varme for våre gjester. Det er ikke alltid så lett for våre gjester å skulle motta slike tilbud. Men de tilbakemeldingene vi får fra gjestene, forteller at de har blitt møtt med ekte godhet og blitt tatt veldig godt hånd om under oppholdet. Campingplassene passer på at de har det bra og tar veldig godt vare på gjestene. De har hjertevarme for våre gjester, sier de to og legger til at de siste årene har flere og flere bedrifter blitt med.

− De ser også verdien i å gi og de får inn gjester de ellers ikke ville fått inn. Og vi drømmer stadig om at enda flere i campingbransjen ønsker å være med i dette prosjektet vårt.

Her er et utvalg med tilbakemeldinger Blå Kors ferier har fått fra sine gjester:

«Jeg vil bare si tusen tusen takk for den fine uka vi fikk Familiecamping denne sommeren. Ungene koset seg max og det gjorde jeg også. Det var ikke lett å få de med hjem igjen for å si det sånn… hehe😅 Jeg er evig takknemlig for at vi fikk denne muligheten❤ Og tusen takk for den fine pakken som ventet på oss innenfor døra, virkelig glade og storfornøyde barn. Tusen takk❤»

«Hei😊 Meg og jentene har hatt et fantastisk opphold på camping, fantastisk å få denne muligheten. Som alenemor og tidligere rusmisbruker med et økonomisk etterslep som virke som det aldri tar slutt var dette kjærkomment, både for meg som mor å kunne ta med jentene på sin første ferie og ikke minst for jentene å endelig få en liten ferie «som alle andre»»

«Nå har vi vært her i noen dager og jeg får ikke takket dere nok. Jentene mine har uttrykt at dette har vært den beste ferien noensinne.   Vi tre som familie har hatt et knalltøft år og ingenting gjør meg mer glad enn å se jentene hopper og spretter rundt» 

 

BlåKors-1024x251

Blå Kors ferier er et gratis, rusfritt ferietilbud for familier som har rusavhengighet, psykiske utfordringer, eller lavinntekt tett på livet. Tilbudet gjelder for familier i hele landet.